Kindertandheelkunde; Gewoon Gaaf!

Het werken met kinderen doen we met veel plezier en geduld. Bovendien hebben wij veel ervaring met het melkgebit én het blijvende gebit. Vanaf het eerste tandje gaan we kinderen spelenderwijs kennis laten maken met de tandarts. We vinden het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen, fijn voor eventuele behandelingen in de toekomst.

Wat is gewoon gaaf!

Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van gaatjes. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden!

Bij Gewoon Gaaf! maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts of mondhygiënist het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Klik hier voor de website van Gewoon Gaaf:
http://www.gewoon-gaaf.nl

Gezond gebit!

Een gezond gebit staat bij ons voorop. Kinderen zitten al vanaf het eerste tandje in de stoel om uit te proberen en kennis te maken, zo groeien ze op met de tandarts. We geven tips om een mooi en gezond gebit te krijgen en te behouden;  de manier van tandenpoetsen, de juiste tandpasta, maar ook hoe zuren het gebit aantasten.

 

We voeren diverse behandelingen uit die gericht zijn op het voorkomen van gaatjes zoals sealen (beschermlaagje) of fluoride applicaties die het tandglazuur sterker maakt. De tandarts en/of de assistente legt rustig uit wat er gaat gebeuren.

Fluoride beschermt je tanden en kiezen tegen gaatjes

Je tanden kunnen jammer genoeg niet zo goed tegen suiker en zuur in je eten en drinken. Fluoride is een natuurlijke stof die je tanden en kiezen sterker maken. Om je glazuur te beschermen en sterk te maken, moet je je tanden poetsen met fluoride tandpasta.

Tegenwoordig zit in vrijwel alle tandpasta’s een beetje fluoride. Daardoor is tandenpoetsen een goede manier om je tanden te verzorgen en te beschermen tegen gaatjes, het is per leeftijd verschillend hoe vaak je fluoride gebruikt:

0 en 1 jaar:

Vanaf het doorbreken van de tandjes: éénmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta

2 tot 4 jaar:

Twee keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta

5 jaar en ouder:

Zodra je de tandpasta kunt uitspugen na het poetsen, mag je twee keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen.

 

 Bij de tandarts:

Na afloop van de controle krijg je bij de tandarts soms een fluoride behandeling. Fluoride versterkt je (nieuwe) tanden en kiezen en vermindert kans op gaatjes. De fluoride is een gel die in een gebitje wordt gedaan. Dit gebitje moet je 3 minuten in je mond houden. Daarna mag het gebitje uit en mag je de gel uitspugen, de fluoride moet nu nog even nawerken en daarom is het belangrijk om een half uurtje niet te eten, drinken of je mond te spoelen.

 

Tips voor een gezond (melk) gebit

  • poets één keer per dag met peutertandpasta vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt.
  • Poets twee keer per dag vanaf tweejarige leeftijd
  • Tot tienjarige leeftijd het voor- of na poetsen niet overslaan
  • Help je kind met poetsen door er schuin achter te gaan staan en leg zijn of haar hoofd in je arm
  • Maak van tandenpoetsen een feestje: poets bij jezelf voor of bij een oudere broer of zus, zing een leuk liedje en laat je kind ook eens bij jou poetsen
  • Lukt het poetsen met een gewone tandenborstel niet? Probeer dan eens een elektrische
  • Beperk de hoeveelheid tandpasta: de grootte van een doperwt is voldoende
  • Bereid je kind voor op de toekomst: laat je kind, zodra het kan, de tandpasta uitspugen. Zo kan je kind eerder overstappen op junior- of volwassen tandpasta, dit is beter vanwege een hogere concentratie fluoride.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag (met uitzondering van water)
  • Wij adviseren je kind vanaf  het eerste tandje mee te nemen naar de tandarts, om te wennen en te leren kennen.

Kosten

De kosten van tandheelkundige zorg aan kinderen tot 18 jaar worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering, met uitzondering van orthodontie, kroon- en brugwerk en bleken.